FAQ

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt een mediationprocedure?

Vooropgesteld dat iedere zaak weer anders ligt, kan er wel gesteld worden dat landelijk een mediationprocedure gemiddeld 8 uur duurt (gegevens Raad voor Rechtsbijstand 2010).  De kortste volledige mediation bij Simon Mediation duurde 1,5 uur.  De langste mediation duurde meer dan 20 uur.

2. Wat gaat mediation mij kosten?

Hiervoor wordt verwezen naar het onderdeel kosten mediation elders op deze site.

3. Ik heb een voorwaardelijke toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand. Mijn expartner en ik hebben de verdeling van de spaargelden en overwaarde van het huis niet op papier gesteld. Heeft dat gevolgen voor de resultaatsbeoordeling?

Bij de resultaatsbeoordeling is het niet van belang of u de verdeling hebt vastgelegd of niet. Er wordt gekeken naar de feitelijke situatie. U zult het vermogen dus dienen op te geven dat u hebt ontvangen. Wanneer u opzettelijk gegevens achterhoudt, dan is er sprake van fraude. U begaat dan een strafbaar feit. Houd u er tevens rekening mee dat de indiener van de resultaatsbeoordeling alle bekende gegevens dient op te geven, al dan niet vastgelegd in een convenant.

4. Wat moet ik aanleveren voor de berekening van de alimentatie?

U krijgt van ons een lijst met de door ons benodigde gegevens. Hierop staan allerlei zaken die u zou kunnen aanleveren. Wat u dient aan te leveren hang geheel af van uw situatie. Wanneer u bijvoorbeeld een huurwoning hebt, dan hoeft u geen stukken van een “eigen woning” aan te leveren.